Blog Layout

Natuurlijke harmonie: Verzorging en verbinding met natuurlijke oliën

Door Sigrid Blancke

Natuurlijke oliën, geschenken van de aarde voor lichaam en geest


-augustus 2023

Natuurlijke elementen hebben altijd een bijzondere plek gehad in mijn dagelijkse routine. Ik heb een diepe liefde voor het gebruik van natuurlijke grondstoffen en andere elementen om voor mezelf en mijn gezin te zorgen. Het is opmerkelijk hoe deze geschenken van de natuur een frisheid aan mijn leven en dat van mijn gezin toevoegen.


Tijdens het opgroeien kwam ik vaak producten tegen die veelbelovend lijken voor schoonheidsidealen of verzorgingsroutines. Echter, na verloop van tijd besefte ik dat al deze crèmes, lotions en producten een aanzienlijke invloed hadden op mijn gezondheid, zoals mijn hormoonsysteem. Daarom ben ik voortdurend op zoek naar eenvoudige, natuurlijke elementen om mijn gezin en mezelf mee te omringen, en geef ik de voorkeur aan het vermijden van chemische stoffen die vaak meer impact hebben dan we ons realiseren. Dit vergt enige inzet in een wereld die niet dezelfde doelen deelt, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om dagelijks een gezond leven te leiden, om zowel nu als in de toekomst optimaal te kunnen functioneren. Net zoals bij voeding geldt, geldt hier de regel: hoe minder bewerkt, hoe beter.


Bronnen en samenstelling


Natuurlijke oliën zijn complexe mengsels van vetachtige verbindingen die voorkomen in planten, dieren en soms zelfs in micro-organismen. Deze oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de bron, zoals zaden, vruchten, noten, bladeren, schors, en soms zelfs uit dieren zoals vissen. Natuurlijke oliën hebben een breed scala aan toepassingen, variërend van voeding en cosmetica tot industriële en medische doeleinden.


De samenstelling van natuurlijke oliën kan sterk variëren afhankelijk van de bron en de extractiemethode. Over het algemeen bestaan natuurlijke oliën uit verschillende soorten vetzuren, zoals verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren (waaronder essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren). Andere componenten kunnen ook aanwezig zijn, zoals antioxidanten, vitamines en andere bioactieve stoffen die bijdragen aan de potentiële voordelen en eigenschappen van de oliën.


Het is van belang op te merken dat bepaalde oliën allergische reacties of huidirritatie kunnen veroorzaken bij sommige individuen. Het is daarom raadzaam om vertrouwd te raken met de samenstelling en toepassingsmogelijkheden, zodat je weet wanneer, waar en voor wie het gebruik ervan geschikt is.


Essentiële oliën


Essentiële oliën zijn geconcentreerde, aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit verschillende delen van planten, zoals bladeren, bloemen, schors, stengels en wortels. Essentiële oliën hebben verschillende eigenschappen, zoals ontspanning, stressverlichting, stemmingsverbetering, pijnverlichting en bevordering van een gezonde slaap.


Deze oliën bevatten de natuurlijke geuren en smaken van de plant en kunnen een breed scala aan chemische verbindingen bevatten. De samenstelling van essentiële oliën kan variëren afhankelijk van de plantensoort, de groeiomstandigheden, de oogstmethode en andere factoren. Over het algemeen bestaan essentiële oliën uit de volgende soorten componenten:


  1. Terpenen: Dit is een grote klasse van verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke geur van essentiële oliën. Terpenen omvatten stoffen zoals limoneen, pineen, myrceen en linalool. Ze hebben vaak antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen.
  2. Ketonen: Deze verbindingen staan bekend om hun stimulerende effecten op het ademhalingssysteem en hun potentieel om de bloedsomloop te bevorderen. Voorbeelden van ketonen in essentiële oliën zijn kamfer en menthone.
  3. Aldehyden: Aldehyden dragen vaak bij aan de kenmerkende geur van essentiële oliën en hebben antimicrobiële eigenschappen. Citronellal in citronella-olie is een voorbeeld van een aldehyde.
  4. Alcoholen: Deze componenten hebben kalmerende en ontspannende eigenschappen. Linalool en geraniol zijn alcoholen die vaak voorkomen in essentiële oliën zoals lavendel en roos.
  5. Esters: Esters hebben een zoete, fruitige geur en dragen bij aan de ontspannende en rustgevende eigenschappen van sommige essentiële oliën. Linalylacetaat in lavendelolie is een bekend ester.
  6. Fenolen: Fenolen hebben antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Eugenol in kruidnagelolie is een fenol dat vaak wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen.


Een diepere blik op de invloed van chemicaliën en zwangerschap


Onderzoeken tonen aan dat veel chemicaliën zelfs lang voor de conceptie van een kind aanwezig blijven in het lichaam van de moeder, wat helaas invloed kan hebben op het ongeboren kind.


Een zwangere vrouw slaat namelijk alle toxines in haar lichaam op in haar foetus als een manier om zichzelf te ontgiften en ervan af te komen, zo functioneert moeder natuur. Een baby is afhankelijk van de moeder en daarom beschermt een moeder zichzelf eerst. Een foetus heeft nog geen ontgiftingsenzymen in de lever, in tegenstelling tot kinderen. Daarom is het van groot belang om blootstelling aan hormoonverstoorders zoveel mogelijk te beperken.


Er bestaan talloze manieren om essentiële oliën en basisoliën in je dagelijkse leven te integreren, ten gunste van je huid, omgeving en algehele gezondheid. Deze oliën kunnen dienen als aromatherapie, verzorgingsproducten voor de huid, massageoliën, natuurlijke schoonmaakmiddelen, toevoegingen aan je badritueel en kompressen.


Share by: